Kosmetyki

Jak się otrzymuje glicerynę farmaceutyczną?

Gliceryna jest niezwykle popularnym składnikiem produktów kosmetycznych. Jest szeroko stosowana ze względu na swoje znakomite właściwości, docenione nie tylko w branży kosmetycznej, i farmaceutycznej, ale też medycznej (tu wykorzystywana jest tzw. gliceryna farmaceutyczna). Takie zastosowanie wskazuje, jak pożądany jest to surowiec w przemyśle.

Gliceryna, występująca również pod nazwą glicerolu, to alkohol trójwodorotlenowy. Surowiec ten jest produktem ubocznym procesu produkcji mydła. W klasyfikacji typowo chemicznej jest gęstą, bezbarwną i bezwonną cieczą, charakteryzującą się lekko słodkawym smakiem. Gliceryna bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. Ponadto sama jest rozpuszczalnikiem dla tłuszczów i innych lipidów. Dzięki małemu rozmiarowi cząsteczek związek ten ma zdolność, do przenika w głębsze warstwy naskórka, przez co nie działa tylko na powierzchni skóry. Jest to niezwykle pożądana właściwość gliceryny farmaceutycznej, wykorzystywane do produkcji maści, leków, a nawet czopków.gliceryna farmaceutyczna

Metody otrzymywania gliceryny

Ze względu na sposób, w jaki możemy otrzymać glicerynę, wyróżnia się jej dwa rodzaje. Pierwszym jest gliceryna naturalna-wytwarzana poprzez zmydlenie tłuszczu roślinnego. Zazwyczaj jest to olej palmowy lub kokosowy. Glicerynę możemy też otrzymać w procesie zmydlania tłuszczu zwierzęcego.
Drugim rodzajem gliceryny, jest gliceryna syntetyczna. Otrzymywana jest ona z propylenu, który jest gazowym węglowodanem wytwarzanym z benzyny.
Gliceryna farmaceutyczna, w odróżnieniu od tej kosmetycznej, charakteryzuje się większą czystością surowca (na poziomie 99%).